Вие сте тук

Шипочано

Актуализиран на: 
05.08.2014

Местоположение

с.Шипочано общ.Кюстендил 42° 22' 2.3808" N, 22° 43' 46.3692" E
Местност: 
"Ягмурица"
Вид селище: 
Еко селище

Дейности:

Други дейности: 
Освен отглеждането на плодове и зеленчуци, животновъдство, има възможност за селски туризъм, плуване, парапланеризъм, рафтинг по течението на река Струма в района на Земенско-Ръждавичкия пролом, които е известен със изключителните скални образувания и Скакавичкия водопад, втория по височина в България. Селото се намира в полупланински район и е удобно за излети в планината, събиране на горски плодове, гъби и билки. Има отлични възможности за биоземеделие и животновъдство.
Цел/ идейна насоченост за функциониране на селището или проекта: 

Идеята е събирането на хора обичащи природата и природосъобразния начин на живот. Хора, които осъзнават необходимостта от генерална промяна, а именно връщането на човека към изначалното.

Практически курсове: 
Могат да бъдат организирани семинари свързани с духовни практики, древнобългарски, ведически, както и даоистки. Има възможности за организиране на на курсове по изобразително изкуство, стъклопис, восъколеене и др.
База към момента / общи условия: 
В момента, разполагаме с 750кв.м. застроена площ, и прилежаща земя от 3500кв.м, засадена с овошки и организиране на зеленчукова градина. Сградата в момента разполага с две стаи за спане, където могат да живеят още пет човека, при необходимост, може с малко средства да се приспособи още една. Идеята е цялата сграда да се разпредели на помещения за живеене и да се съберат още повече хора. Има вода и трифазен ток. Тоалетната в момента е в двора, но банята с вътрешна тоалетна е почти изградена.
Брой жители: 
2
Видове растителни култури: 
В стопанството в момента се отглеждат собствени зеленчуци, като чушки, домати, зеле, моркови, три вида лук, сладка царевица, краставици, карфиол, дини, пъпеши, тиквички, ряпа, различни подправки. От овошките имаме череши, сливи, ябълки, дюли, вишни, праскови, кайсии, круши, зарзалии, орехи, грозде.
Видове животни: 
Предвиждаме закупуване на две крави, за собствено производство на мляко, домашно сирене, кашкавал и кисело мляко. В момента има кучета и котки.
Възможност за разширяване: 
Има възможност за раширяване и закупуване на допълнителна територия, към настоящия терен.
Свободни места: 
5
Ценa на земята: 
около 1000лева
Необходимост от доброволчески труд: 
Винаги
Условия за доброволци и посетители: 
Има
Лице за главен контакт: 
Антонина Шипарова Antonina Shiparova
Телефони за контакт: 
0884 315 215
0893 963 886
Е-мейли за контакт: 
an_bm@abv.bg
Скайп контакти: 
an_bm_bg
Име / имена на хората там: 
Антонина Шипарова