Вие сте тук

Centre Sharalia

Публикувано от Centre Sharalia на Вт., 28/08/2014 - 14:48
Актуализиран на: 
30.08.2014

Местоположение

село Влахи 41° 44' 19.2336" N, 23° 13' 50.5488" E
Вид селище: 
Център за устойчиво развитие

Дейности:

Други дейности: 
От създаването си Център "Шаралия" експериментира с алтернитивни методи за отглеждане на зеленчуци. Тази година подновихме системата Аквапоникс (цирколационна система за отглеждане на риби и растения). Това е система, популярна по света за производство на био храна, която е малко позната в България. В Аквапоникс могат да бъдат отглеждани много различни видове зеленчуци, плодове и риби.
Цел/ идейна насоченост за функциониране на селището или проекта: 

Център за устойчиво развитие „Шаралия” е изграден на принципите на пермакултурата и биодинамичното земеделие. Някои системите които сме изградили до момента са биологична пречиствателна станция за сива вода, компост системи, аквапоникс използвайки зелена енергия (centursharalia.wix.com/vlahi).
Част от идеята за създаването на Център "Шаралия" е да запознаем повече обществени организации и институции с начините за рециклиране на води и отпадъци. Идеята на центъра е да работи с доброволчески и други образователни програми, като по този начин участниците получават практически знания на място. Наша цел е да доизградим и споделим нашият еко модел (център „Шаралия”), който да спомогне за създаването на подобни еко системи в по-голям мащаб за региона.
Бихме искали да направим "Шаралия" център за обмен на опит и информация по въпроси свързани с устойчивото развитие (енргоспестяването, пермакултура, еко строителство и др.), предоставяйки на повече хора възможност за запознаване с различни изградени до момента еко системи и предоставяйки им възможност да вземат активно участие в доразвиванто на идеята за устойчив живот.

Практически курсове: 
Център "Шаралия" организира курсове свързани с използването и приложението на природосъобразни системи (Аквапоникс, биологична пречиствателна станция, рециклиране). Също така основни принципи на Пермакултурата и строителство на пасивни къщи. Курсовете включват и беседи по темите: организиране на пространството според природните дадености; проектиране на отопление на твърдо гориво; за и против използването на нови технологии и т.н.
База към момента / общи условия: 
Разполагаме с отделна двуетажна къща за доброволци. В нея има шест стаи и 15 легла, баня и тоалетна. Къщите са изградени на принципите на пермакултурата включват изолация, отопление, охлаждане, филтриране на вода, слънчев комин и вътрешни компостни тоалетни. Външната среда включва градина, компости, разделно хвърляне на отпадъците и биологична пречиствателна станция. През последните две години бяха изградени и външна постройка със самостоятелна обособена кухня, както и права фурна (тандури – характерна азиатска пещ).
Брой жители: 
3
Необходимост от доброволчески труд: 
За момента Център "Шаралия" приема доброволци по програмата на Европейска Доброволческа служба.
Лице за главен контакт: 
Иван Салников
Телефони за контакт: 
0887202104
Е-мейли за контакт: 
centur.sharalia@gmail.com
Име / имена на хората там: 
Иван Салников и Жасмина Чолакова